»Meditacija ni sredstvo za dosego cilja, ker je sredstvo in cilj.« (Krišnamurtijai Krisšamurti)

Da bi našli stik sami s seboj, morate utišati kaotične misli, ki vas vodijo stran od vašega bistva in krepijo vaš nižji jaz. Meditacija je umirjeno stanje duha, v katerem smo v sozvočju s frekvencami univerzalne ljubezni – kozmosom (rečemo mu tudi Bog, Izvor, Vir … poimenovanje ni pomembno). Meditacija ni le sedenje z zaprtimi očmi. Je stanje, v katerem se umirimo do te mere, da slišimo lastno dušo.

ZGODOVINA MEDITACIJE

Meditacija in njen pomen sta se prvič pojavila že pred 2500 leti, ko se je znameniti Buda usedel pod drevo. Ugotovil je, da lahko z meditacijo in poglobljenim dihanjem preseže zavest o pomanjkanju in trpljenju. Ko je vstal, je bil razsvetljen. Meditacija je umirjeno stanje duha, kjer potujemo v notranji svet. In zakaj prinaša toliko pozitivnega? Velikokrat ljudje iščemo odgovore v zunanjem svetu, medtem ko se tisti pravi odgovori za naše življenje nikoli ne nahajajo zunaj, ampak znotraj nas. S tem, da prisluhnemo, lahko doživimo izjemno izkušnjo miru. Meditacija je zelo močno orodje uravnovešanja duha, uma in telesa. Pomaga nam pri osredotočenju in spoznavanju duhovnih resnic, ki jih poznamo tisočletja in katere vedno znova odkrivamo pri novih reinkarnacijah. Meditacijo lahko uporabljamo za številne namene: boljše počutje, osredotočenje in umirjanje uma, večjo zavest o obstoju telesa in uma, ravnovesje čustev, za odkrivanje življenjskega poslanstva in iskanje odgovorov na naše težave, itd.

 


ZAKAJ MEDITACIJA?

Meditacija usklajuje vzorce valov desne in leve polovice možganov in nas vodi v mirno stanje, v katerem lahko slišimo odgovore duše. Meditacija nam pomaga razumeti naš lasten um. Tako lahko prepoznamo negativno in to tudi preobrazimo v pozitivno.

Včasih boste morda ugotovili, da se ne morete sprostiti, saj je sproščanje pozitivno stanje, katerega morda niste vajeni. Ego vam ne dovoli sprostitve, saj si ne želi, da bi slišali sporočila, ki vas pozivajo k duhovnemu prebujanju. Le kaj mu bo potem ušpičila kreativna duša, ki zaupa toku življenja? Ključ do uspeha je vztrajnost. Vztrajnost v meditaciji vas bo prej ali slej pripeljala do sprostitve in miru, kar pomeni začetek poti k notranji modrosti. Ko boste to enkrat izkusili, ne boste nikoli več želeli biti brez občutka, ki je vaša edina univerzalna resnica – mir. Tudi vaše telo bo ob mirni energiji, ki teče skozenj, bolj zdravo in spočito.

 


MEDITACIJSKA DRŽA IN NEKAJ NAPOTKOV K BOLJŠI MEDITACIJI

Ko sedite je najpomembnejše, da imate raven, a nenapet hrbet. Meditacija se ne dela leže. S tem omogočite popoln pretok energije. Vedno se osredotočajte na dihanje, ki naj bo globoko in umirjeno. Če sledite vodeni meditaciji in opazite, da ne morete več slediti, se nikar ne naprezajte. Naj vas vodijo občutki. Prepustite se. Odgovor, ki ga boste zaznali, bo prišel v obliki občutka, misli, prigovarjanja v obliki besed ali kot notranje vedenje. Morda se boste le sprostili in tudi to je dovolj. Vsaka sprostitev vas približa univerzalni kozmični energiji ljubezni in miru. V meditaciji se lahko samo sproščate ali pa poiščete odgovore, ki jih potrebujete za svoje življenje. Ko imate le nekaj minut časa, se sprostite ob mirni glasbi in si predstavljajte, kako vdihavate belo svetlobo. Bela svetloba je svetloba kozmosa. Vizualizirajte si, kako bela svetloba prečisti vaše telo, odpravi strahove ali negativne projekcije ega in vas napolni z ljubeznijo.

In seveda ne pozabite…. vsa orodja ima za vas ravno portal Meditacija.si <3 Cristy Žmahar